Rokovanie 21. Snemu KDH otvorí príhovorom Ján Figeľ

23.06.2012 Ružomberok

Bratislava 23. júna (TASR) - Dvadsiaty prvý Snem Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v Ružomberku otvorí dnes o 8,30 príhovor predsedu strany Jána Figeľa. Snem bude na štvorročné obdobie voliť predsedu, podpredsedov a ďalších funkcionárov.

Zatiaľ jediným kandidátom na funkciu predsedu je aktuálny líder KDH Ján Figeľ. Delegáti však majú právo navrhnúť nového kandidáta na predsedu aj priamo na sneme a viacero predstaviteľov KDH v kuloároch o možnosti zmeny na poste predsedu uvažovalo. Poslanec Radoslav Procházka ešte 20. júna nevylučoval, že ho niekto na funkciu lídra hnutia navrhne. Sám sa však kandidovať na post predsedu, ani podpredsedu KDH nechystá.

Na funkcie podpredsedov odporučila Rada KDH 9. júna v Dolnom Kubíne poslancov Národnej rady SR Jána Hudackého, Pavla Abrhana, Mariána Kvasničku, ako aj vysokoškolskú pedagogičku Miroslavu Szitovú, bývalého riaditeľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Petra Belinského a ekonomického experta Miloša Moravčíka.

"Podotýkam, že ani táto zostava nemá vopred zadefinované výsledky, ale je ponukou pre snem. Až ten definitívne s plnou vážnosťou a platnosťou rozhodne o zostave vedenia hnutia. Čo sa týka personálnych zmien, sme konzervatívnym hnutím, kombinácia kontinuity a zmeny je veľmi čitateľná," zdôraznil vtedy Figeľ. Schválenie takejto zostavy by znamenalo, že o funkcie podpredsedov prídu Ivan Uhliarik a Július Brocka.

Dlhoročný podpredseda KDH Brocka však má šancu obhájiť svoj post aj napriek tomu, že ho Rada KDH do svojej ponuky nezahrnula. Z troch nových mien, ktoré rada snemu odporučila, by mal mať podľa viacerých zdrojov z prostredia KDH najlepšie šance na zvolenie exriaditeľ SACR Belinský. O výsledkoch dnešného snemu bude KDH informovať na tlačovej konferencii, ktorá je plánovaná na piatu hodinu popoludní.
 

Vyberte región